Huset i Busene

sommerhus – have – Møn – ture – renovering

Et halvt ton varme på loftet

| 0 comments

Vores hus skal kunne bruges hele året, og så skal der varme til en stor del af året. Vores lille hus på Møn er, til forskel fra det i Ugerløse, placeret med langsiden mod syd, perfekt til solvarme. Vi har derfor investeret i et kombineret varmepumpe og solvarmeanlæg. Efter planen skal det give varmt vand ad libitum det meste sommeren og billigst muligt varme resten af året.

Anlægget er designet i samarbejde med Varmt Vand fra Solen. Jeg har taget udgangspunkt i deres midi anlæg og tilføjet en varme pumpe. Det viste sig at være en lidt større opgave, da jeg fik et biligt tilbud på en noget overdimensioneret varmepumpe, som derfor stillede ekstra krav til anlægget. Men jeg fik tålmodigt hjælp af VVFS til at designe anlægget.

Centralt i anlægget er en buffertank. Oprindeligt skulle den være på 300 liter, og igen fik jeg et godt tilbud, men på en 400 liters tank. Optimist som jeg var, mente jeg godt, at den kunne presses ind.

400 liter vand og tankens egenvægt på 70 kg, det er tæt på et halv ton. Der var så kun et sted på loftet den kunne stå, nemlig midt på loftet, hvor væggene nedenunder krydser, og der ligger en bjælke lige ved siden af.

Markering til beholder

Her med røntgen syn!

En kraftig krydsfiner lagt ned under gulvet.

En kraftig krydsfiner bærer beholderen.

Tømreren lavede hul gennem det øverste gulv, og der blev lagt en kraftig krydsfiner ned som støttede direkte på væggene nedenunder. Og her skulle beholderen så stå.

Desværre er det bare sådan, at der er en sammenhæng mellem bjælkerne i gulvet, og hvor spær og hanebånd sidder. Og de 100 liter ekstra beholder udmøntede sig i en 10 cm højere beholder. Beholderen viste sig 5 cm for høj til at gå under hanebåndet.

Gode råd var dyre tænkte jeg, men tømreren sagde uden tøven, at vi kunne da bare fjerne det nederste af hanebåndet. Det tøvende jeg til gengæld over, men gik med til, hvorefter han lavede en nydelig udskæring.

Men først skulle den op. Målene var kontrolleret. Den kunne lige komme op gennem loftlemmen med et par cm på hver side, – hvis man altså afmonterede isoleringen. Jeg havde lånt en en talje og hyret assistance ind, så vi var klar da den ankom.

Efter en del asen og masen fik vi lirket beholderen ind på sin endelig plads, så skal den bare tilsluttes…

Beholdenren stående ned i gulvet på 1. sal.

På plads og med isoleringen på igen.

Klaus

Author: Klaus

Linux og teknik nørd, lettere religiøs opensource tilhænger. Har arvet og istandsat min mors hus i Busene, en af de skønneste pletter på Danmarkskortet. Til daglig er jeg system administrator på Region Sjællands IT center i Ringsted Del med mig gennem Nextcloud

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield