Huset i Busene

sommerhus – have – Møn – ture – renovering

Tankerne bag varmeanlægget

| 0 comments

Vores sommerhus er blevet udstyret med et lidt komplekst varmeanlæg. Jeg havde nogen idéer jeg gerne ville prøve af, og det tog måske lidt i vej.. Planen var egentlig at jeg selv ville have gået i sommers og hygget mig med at få det stykket sammen, men pludselig var vinteren var lige om hjørnet. Så nu skulle det altså samles og jeg måtte trække den lokale VVS’er ind. Alt i alt kan man nok sige, at der røg de første par års fortjeneste.

Principskitse

Diagram over varmeanlæg

Designet bygger grundlæggede på Varmt Vand fra Solens midi-anlæg, med nogen modifikationer. I forhold til VVFS anlæg har jeg flyttet gulvvarmen ud i solkredsen, sammen med varmepumpen. Hele denne kreds er fyldt med frostsikret vand, så selv om strømmen skulle svigte i en længere periode, så kan der ikke ske skade på disse dele. Resten af anlægget kan tømmes i nødstilfælde, hvis det skulle blive fimbulvinter med samtidig strømsvigt.

Da vi skulle planlægge anlægget havde jeg kontakt med flere varmepumpe installatører, og fik tilbud i omegnen af 60 tusinde, incl. basal installation. Det er svært for mig at forstå at deres pumper skulle være så meget bedre og mere holdbare end en en no-name pumpe til lidt over 10 tusinde.  For de penge kan vi skifte kinøjser pumpen mindst 5 gange i den periode som den dyre skal holde. Jeg vil vædde med, at allerede 1. gang jeg skal skifte om nogen år, så er varmepumperne blevet endnu bedre og endnu mere effektive end den, til den tid, gamle mærkevarepumpe. Udviklingen på det marked går stærkt.

Valget blev derfor en billig pumpe, og så bruge de sparede penge på et solvarme panel, og et komplekst anlæg der kan udnytte de 2 varmekilder bedst muligt.

Ønskerne til anlægget var

  • Varmt vand ad libitum om sommeren
  • opmagasinering af solvarme
  • mulighed for fjernstyring
  • bedst mulig udnyttelse af de tilsluttede varmekilder
  • minimalt brugsvandsvolumen opbevaret mellem 8° og 55°

Bare solen skinner, så skal solfangeren nok sørge for at der er rigeligt varmt vand om sommeren. I sommerperioden siges det at være et problem, at man kan få for meget varme. Styringen er fra VVFS sat op til at starte gulvvarmen, hvis lagerbeholderen nærmer sig kogepunktet. Vi må se til sommer, om det bliver et problem.

Desværre kan man ikke opmagasinere solvarme fra vinter til sommer, men i overgangsperioderne efterår/forår, eller i kolde sommerdage giver det alligevel mening at snakke om at gemme solvarmen. Især når huset er ubeboet og der derfor ikke er komfort krav på 20°. Når vi slukker for varmen i vores hus i Ugerløse, falder gulvets overfladetemperatur ca. 1° pr. 4 timer i starten, og langsommere efterhånden. Det betyder at ved nogen dage med sol, kan gulvet varmes op til 27°, og vi har derefter op til 4 døgn, inden der skal tilføres varme.

Styringen fra VVFS har mange muligheder, så fjernstyring og optimal styring af kilder skal jeg nok komme i mål med.

Et solvarmeanlæg kan i perioder, især om vinteren, kun lave lunkent vand. Jeg brød mig ikke om tanken om en stor beholder med brugsvand i “salmonella” temperatur over længere tid (selvom sagkundskaben siger det ikke er noget problem). Valget blev derfor at brugsvandet opvarmes efter behov i en sekundær varmeveksler.

Klaus

Author: Klaus

Linux og teknik nørd, lettere religiøs opensource tilhænger. Har arvet og istandsat min mors hus i Busene, en af de skønneste pletter på Danmarkskortet. Til daglig er jeg system administrator på IT Universitetet på Amager

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield