Huset i Busene

sommerhus – have – Møn – ture – renovering

Vand og vandskader

| 0 comments

Vi har vandkriser. Lige nu er der hedebølge, og det har ikke regnet i lang tid. Men det er ikke den slags vandkriser, vi har problemer med, ud over at haven tørster ligesom alle andres.

Lige før vi overtog huset, fik svigermor ordnet brønden nede i haven for ca. 40.000 kr., så den er helt i orden. Vi har gennemrenoveret huset og lagt nye vandrør ind i huset med et lag gulvvarme i den nedersterte beton, og et lag over betonen med slanger lige under trægulvet, så huset hurtigt kan varmes op. Ideelt til et fritidshus. Vi har en buffertank på loftet til det varme vand, som bliver opvarmet via solpaneler og en luft-til-vand varmepumpe. Alt sammen nyt og i orden.

Græsplæne med nysået græs efter lægning af nyt rør ned til Brønden i bunden af haven. Det har været tørke siden…

Lige før jul fik vi problemer med vandtrykket. Det var meget lavt, og der kom lidt sort snuller i vandet. Vi fik fat i vores gode vvs’er Christian, som konkluderede at det måtte være en lækage i røret nede fra brønden i bunden af haven og op til vores lille”brønd” oppe ved huset med pumpe og hydrofyr. Altså det eneste som der ikke er gjort noget ved inden for de seneste år.

Christian anbefalede, at vi fik lagt et nyt rør ned gennem haven, og indtil da at bruge så meget vand som muligt. Vi summede lidt over det hen over foråret, og indhentede tilbud og overvejede selv at grave. Men 30 meter i 140 cm dybde var nok lidt over vores formåen, så vi endte med at tage imod vvs’erens tidbud på 23.000 kr. for at fikse det.

Det våde gulv før vi fjernede gulvplankerne

Sidst i maj skulle det ske, og vi tog til huset for at gøre klar. Bl.a. skulle det fine hasselhegn rundt om brønden fjernes. Vi kom en fredag eftermiddag, og da jeg gik ud i køkkenet og stod foran køkkenvasken, bemærkede jeg at køkkengulvet bulede lidt op og havde får lidt mørke striber. Vi fandt hurtigt ud af, at den var helt gal.

Gulvet var vådt, og skabet under vasken var vådt. Det var ikke fordi, at der stod vand ud at et sprunget vandrør (havde der bare gjort det, så havde forsikringen måske dækket). Det var en luftskrue, som stod og dryppede ganske lidt. Vi havde åbnet for den udendørs vandhane sidste gang, og det var sikkert der, at den i første omgang ubemærket havde begyndt at dryppe. Vandtrykket stiger og falder lidt ujævnt, så under en svag periode kunne man ikke se, at den var utæt. Vi havde glemt at lukke for hovedhanen til vandet, da vi tog hjem 14 dage før. Det var rigtig dumt.

Spånpladerne har suget godt med vand ;-(

Vi begyndte at fjerne gulvbrædder for at se, hvor slemt det stod til. Det viste sig, at der var vådt under hele køkkengulvet, og det bredte sig ud under køkkenelementerne og ind i stuen og hen til køkkendøren. Men det lugtede “frisk vådt” og ikke muggent, så det var ganske nyt. Vi fik et par eksperter med måleudstyr ud at se på det, og de sagde det samme. Det positve var, at det ikke havde bredt sig op i væggene, det var “kun” gulvet.

Gulvet består ud over gulvbrædder og varmeslanger også af spånplader med fræsede spor til det øverste lag vandslanger. Spånpladerne viste sig at have en god vandsugende effekt. Det hele skulle skiftes.

Vores vvs’er gik i gang med at lægge nyt rør ned igennem haven som planlagt. Da pumpen så skulle i gang igen, viste det sig at den havde taget skade af det jord som var kommet i røret. Den var død, og måtte udskiftes. Vi har endnu ikke fået den fulde regning på pumpeudskiftningen, men det er nok omkring de 10.000 kr. Tanken om at krybe til korset og få kommunalt vand fra Magleby Vandværk, har strejfet os. Men for dævlen, vi har meget bedre vand i vores egen brønd end deres mosevand, så vi kæmper videre.

I disse dage(vores sommerferie) lægger vi nyt gulv med alt, hvad det indebærer. Vi har udfordringer med at genlægge klikgulve, når gulvpanelerne er limet fast til væggen af tømreren, og så er vores gulv udgået af sortiment. Det produceres ikke mere. Vi har fundet ud af, at det svenske firma Kährs har noget liggende, så nu skal vi bare have det hjem, uden at det koster en bondegård for de fire gulvplanker, som skal udskiftes.

Køkken og spiseplads. Bagbeklædningen på køkkenskabene skal også reetableres. Den var også limet godt på af tømreren.

Når vi sætter de nye gulvpaneler og bagbeklædning på køkkenskabene, bliver de skruet fast. Det med søm og lim har vist sig at være problematisk i forbindelse med vandskaden.

Vi holder også ferie, så aftenerne nydes på terrassen med et glas vin. Der er trods alt skønt i Huset i Busene.

 

 

 

Skriv et svar

Required fields are marked *.


WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield